Merry Christmas

December 22, 2015

Silver Tree

Merry Christmas from all at Andrew Black Design

Our office will be closed from Wednesday 23rd December 2015 until Monday 4th January 2016.

Best wishes to you and yours during the festive period.

cropped-a4-title-block-portrait.jpg

Barns of Claverhouse, Dundee

November 19, 2015

We were delighted to gain planning permission this week for this 35 house development in Dundee.  Working in conjunction with Neil Gray at Rapleys LLP, this involved in-depth discussions with various parties, including Dundee City Council Planning.  The inclusive living street design proposal, allowed us to maximise the site considering the various local plan restrictions.

ABD in the Community

December 10, 2014

Recently Mike from our office visited Ardler Primary School in Dundee to talk to the P7 class about his working life as an Architect. He challenged the kids to make bridges in their groups and also to design their very own house.

B4PftS5IgAAN285 B4PfWeNIUAAt3Cr B4Pg7y5IAAAi7uS B4Pg7yvIcAEOe0X B4Pg8CSIMAAhqId B4Pg721IAAEQUgG B4Phz-1IQAAuChQ B4PhzqWIIAEN5h9 B4PhztfIUAIkzlu B4PkR4LIcAAvf7T B4PkRzzIUAAnV7L B4PkSEQIcAAYKv5

Build It Magazine Article

January 9, 2014

Lovely feature in current issue of BUILD IT Magazine (February 2014) of one of our projects in the Scottish Borders.  Always nice to see completed projects in print.Build It Spread

Our Island Home Competition

November 20, 2013

We recently submitted our entry into the OUR ISLAND HOME Competition, run by Rural Housing Scotland.

We should hear by the end of the month if we’ve made it on to the shortlist.

http://ruralhousingscotland.org/oih

Open Day

April 3, 2012

Open Day

Homes and Interiors Scotland magazine

March 6, 2012

Nice article in Homes and Interiors Scotland magazine on our house in the Scottish Borders.

Great photos and client feedback. This was a long project but looking back really worth it.

Image

http://www.homesandinteriorsscotland.com/?gallery=issue-82

Loft Nightclub, Perth

July 25, 2011

Andrew Black Design recently completed a substantial extension to the popular Perth nightclub The Loft. The nightclub has just received an award as Scotland’s top ‘late night venue’ in the Dram Scottish Licensed Trade Awards. Congratulations to the team at CentreGlobal.

 

Homebuilding & Renovating Show

April 13, 2010

We are exhibiting at the Homebuilding & Renovating Show at Glasgow SECC on 16-17 May 2009 in conjunction with Firefly Wood. Please come along and discuss your ideas and projects with us. We will be able to offer guidance on building your own home, extending and altering your existing house or even just answering your questions. Click on the banner below to claim your free tickets!

Planning Approval for Major Development

August 4, 2009

Andrew Black Design has gained planning approval for a high profile residential development in the grounds of Perth College. When the original scheme, designed by a well known developer, was initially refused, the Client wanted to re-address the concept and Andrew Black Design was brought on board to re-design the scheme and introduce a more appropriate masterplan.

The site is currently split into three very distinct sections and as such we have addressed the architecture and planning of the three areas, while still providing a common architectural language.

North Section – Fundamental to the approach has been the concept of maintaining the visual link to the woodland beyond, which was so harshly removed in the previous scheme. By placing three distinct pavilions to the north boundary we have allowed the street elevation to be viewed not as a one block but as individual buildings. This allows the visual transparency and views of the woodland beyond.

South Section – This section of the site is primarily of a two storey domestic nature and has been planned and designed in keeping with the previous planning application. The house types have been updated and the exterior materiality has been designed to match the architectural language of the entire site.

Middle Section –The concept has been to place 4 pavilion style buildings in the landscape with landscaping and car parking situated to the south of the buildings. These pavilions allow the transparency and visual permeability to the site, which was lacking from the previous scheme, while still creating the soft edge to the buildings at the top of the slope. Architecturally the buildings mirror the materiality of the south dwellings and the north pavilions.