Archive for June, 2008

Rockfield St – Started on site

June 6, 2008

We have recently received planning permission for this two-house development in the west end of Dundee. Plots of land rarely become available in this desirable residential area and we have made the most of the opportunity to design these bespoke detached houses. Sitting in ample garden ground the houses have a clean palate of materials with smooth white render being the dominant material, complemented by small areas of western red cedar cladding and a zinc standing seam roof.

Incorporating large open plan living spaces to the rear of the properties, centred around a bespoke staircase within a double height circulation space. The accommodation provides a large kitchen dining space to the rear as well as a separate lounge space with feature log burning stove. A fifth bedroom or study, utility room, WC and single garage make up the ground floor layout.

Travelling up through the double height space to the first floor, the ceiling follows the line of the curved roof, providing a light and airy double height void lit by the stairwell full height windows and rooflights to both side of the upper landing. Both the bedrooms to the rear have full height ceilings and ensuite bathrooms, with the master bedroom having a walk in wardrobe. Two further double bedrooms and a bathroom complete the accommodation.

Work is well underway and the development will be finished in time for Christmas 2008. The project is being constructed by Solera Homes and is currently being marketed by Savills.

New Beveridge House – Planning Approved

June 6, 2008

This bespoke one off house has recently been awarded planning approval for a wooded site within the Scottish borders.

The house site extends to 34 acres in all, with the actual house plot sitting within a clearing of around an acre looking over the fishing pond. The house lies within the former policies of Rachan estate and makes up a large proportion of the plantation forestry, established as part of the estate management, after the war. The project has been developed over the last two years, with outline planning consent previously gained by the client.

Outline planning consent was gained for the house and centred on a forestry management plan to firstly thin, and then maintain the plantation due to the many years of neglect the forest had suffered. Central to that management plan was the introduction of a large house to create a focus for the forestry’s management and future development.

Using a palate of materials such as polished sandstone, stained western red cedar and large areas of glazing, we have created a contemporary individual house design. The house consists of two distinct wings centred on a courtyard, with the double height entrance tower creating the hub between the wings. The south west facing courtyard will be the centre of the formal garden, overlooking the pond, with the surrounding landscaping blending in to the forest beyond to minimise the impact of the house within its setting.

The south wing mainly incorporated the living spaces with a double height space to the core of the wing bringing in light to the heart of the plan. The north wing includes the majority of the bedrooms and ancillary accommodation. The house will be purely heated from a ground source heat pump incorporated into the garden ground.

Development of the project is moving on at pace with a site start envisaged for late in the summer and completion within 9 months.